Mijn eerste Bodytec proeftraining

Door Marieke Duineveld,

in Bodytec EMS training

Deel 1: kennismaking/proefles ems training

Daar ga ik dan, tikje zenuwachtig en verrekte nieuwsgierig tegelijk. Vandaag is mijn proeftraining EMS (electric murscle stimulation).

Waarom wil ik dit gaan doen? Heel eenvoudig, na best wat jaren 3 keer per week body pump/club power was ik wel klaar met 3 keer per week dezelfde training. Tijdrovend en op den duur ook nog eens saai…Tijdje fitness geprobeerd en kooi training, heel leuk maar nog steeds tijdrovend en ook wel blessure gevoelig. Dat moest beter kunnen vandaar de proefles EMS. Beloofd wordt dat ik met 1 ems training ongeveer evenveel doe als 3 uur in de fitness, wie wil dat nu niet!

Na wat vragen over de gezondheid te hebben beantwoord (oa of er geen hartklachten zijn) mag ik speciaal ondergoed aan gaan trekken en krijg ik een vest aan, en wat andere bandjes om armen en benen en ik word aangekoppeld aan een unit met knoppen die bijna alle spiergroepen in het lichaam gaatactiveren. Denk hierbij een de billen, boven benen, gehele rug, buik schouders en armen. Ik ben er klaar voor! de impuls gewenning kan beginnen. De trainer gaat mij heel gedoceerd laten voelen wat er gebeurt als de verschillende spiergroepen worden geactiveerd. Ik laat mij zeker niet gek maken de eerste keer en geef op tijd aan als het genoeg voelt.

Direct na de impuls gewenning van ongeveer 5 minuten volgt een korte proeftraining die bestaat uit een aantal basis oefeningen zoals een squat en een lunge en het indraaien van het bovenlichaam naar 1 kant. Telkens 4 seconden impuls afgewisseld met 4 seconden rust. Ook nu kies ik voor de veilige route en laat de knoppen voorzichtig aandraaien.

Dit was een hele leuke ervaring waar ik veel energie van heb gekregen direct na de training! Gelukkig geen spierpijn gekregen van deze proeftraining! Ik ben om en train vanaf begin oktober eens per week, volgende keer kun je meer lezen over de eerste 2 a 3 maanden van mijn wekelijkse trainingen.

Deel 2 EMS training

Meteen na de proeftraining heb ik eigen ondergoed speciaal voor de bodytec training aangeschaft. Dit is wel zo hygiënisch. Mijn trainer heeft onthouden op welke intensiteit ik de proeftraining stond ingesteld waardoor ik direct met een persoonlijke klantenkaart aan de slag ga.

Nu wordt iedere wijziging in de training opgeslagen op mijn eigen kaart. Hoe persoonlijk is dat! Zelf niks meer onthouden, helemaal top! 5 minuten voor tijd sta ik omgekleed klaar, pak aan, praatje hoe het met de spierpijn was gesteld na de proefles, check wat ik de afgelopen dag(en) heb gedaan qua sport en we kunnen aan de slag.

De 20 minuten vliegen iedere keer voorbij en ondanks dat de opbouw geleidelijk gaat begin ik al aardig het verschil te voelen na een keer of 4. De oefeningen worden herkenbaar, de knoppen iets aangedraaid en de metingen eens in de maand geven aan dat er sprake is van spieropbouw. Het programma dat ik nu volg is een afwisseling van 4 seconden impuls met oefening en 4 seconden rust. Dit geeft mij de tijd om de oefeningen correct uit te kunnen voeren en op een verantwoorde manier de training op te bouwen. Uiteraard onder het toeziend oog van mijn persoonlijke trainer.

Na iedere training nog snel een glas water, of als ik meer tijd heb een kopje thee. Vol energie kan ik mijn dag beginnen, of eindigen natuurlijk. Door de vele keuze mogelijkheden qua tijden is er altijd de mogelijkheid om te schuiven met de afspraken.

Conclusie na 3 maanden: ems training is lekker kort, zeer effectief, het geeft mij energie en zorgt voor spieropbouw! Op naar de volgende fase, die van extra afwisseling in de training. Ik ben benieuwd, jij ook? Lees dan de volgende keer weer verder.

Deel 3 EMS training

Inmiddels ben ik bijna een jaar verder en nog steeds heel enthousiast over de overstap van 3 keer per week krachttraining naar 1 keer per week EMS training.

Uiteraard was ik wel benieuwd naar de mogelijkheden als het “nieuwe” ervan af is. Ik kan je gerust stellen: na de gewenningsfase en het optrainennaar mijn eigen maximale training is het er niet saaier op geworden!

Bijna iedere training heeft nu een eigen uitdaging, ligt de focus op kracht, dan wordt de training daarop afgestemd, wil je duidelijk aan je core of balans werken dan kun je daar een afwisselende training van verwachten. Ga je voor kracht en cardio dan kun je een pittige training krijgen waarbij er ook in de momenten waarin je geen prikkel krijgt je hartslag lekker omhoog gaat en het zweet tevoorschijn komt.

Daarnaast zijn er nog trainingsprogramma’s die gericht zijn op de doorbloeding of bv te ondersteuning voor rugklachten.

Het fijne van gericht trainen is dat je voor jezelf een combinatie van meerdere sporten kunt maken, dat is pas maatwerk. Een voorbeeldje: hou je van hardlopen maar wil je ook werken aan je spiermassa? Overleg dit met jou trainer en train in je EMS training op kracht. Werken aan balans en coördinatie? Dan werk je hieraan tijdens de EMS training en volg je daarnaast een van de yoga lessen, total body training, piloxing of XCore!

Nieuwsgierig? Maak een afspraak voor een proeftraining, geef jou doelstellingen aan en ervaar dat fit en in balans blijven een feestje kan zijn!

Tot snel!

bodytec ems training

Terug naar overzicht